Lapselle halutaan päälle designia

Lapsellekin halutaan nyt päälle designia – "Selkeitä, moderneja, graafisia, eettisiä ja ekologisia"

Helsingin Uutiset 15.4.2017

 

eloise_design


Kotimaiset kangasfirmat löysivät uuden markkinaraon.

Halutuimmat lastenvaatteiden kuosit ovat selkeitä, moderneja ja graafisia. Kankaan tulee kestää myös eettistä ja ekologista tarkastelua. Kaikkea ei saa valmiina ja lastenvaatteita ommellaan paljon itse.

Tähän rakoon iskevät myös kotimaiset kangasfirmat.

– Ihmiset etsivät uutta ja erikoista ketjujen ja markettien valikoimasta ja sijaan. Muutamassa vuodessa on tullut paljon lastenkankaita ja parempaa valikoimaa, mitä isot kangaskaupat eivät ole pystyneet tarjoamaan. Nyt tarjolla on suomalaisia suunnittelijoita ja nettikauppoja, PaaPii Designin suunnittelija ja perustaja Anniina Isokangas kertoo

PaaPii Designin kankaita menee tällä hetkellä 24 maahan. Yritys valmistaa myös valmiita vaatteita. Eettisyys on markkinavaltti.

Trikoot ja joustocollegekankaat kiinnostavat kuluttajia eniten. Kuosit ja värit eivät sen sijaan ole enää sukupuolisidonnaisia.

– Meillä tehdään tarkoituksella kuoseja myös ristiin. Jos kuosissa on poikamainen aihe, niin äitikin heltyy ostamaan pojalle pinkkiä, paljastaa Isokangas.

Samalla, kun yhä useampi äiti hankkii mieluummin trendikkään kankaan kuin valmisvaatteen, kaavojen kysyntä kasvaa.

Kahden lapsen äidin Jannina Niskalan, 30, innostus ompeluun alkoi omien tanssivaatteiden ompelusta ja nyt lastenvaatteita syntyy omiin ja vieraidenkin tarpeisiin.

– Sain äidin koneet itselleni kotiin ja nyt kun on lapsia, niin heille on ollut kiva ommella. Olen ommellut pipoja, rusettipantoja ja legginsejä, joista on helppo aloittaa. Lisäksi olen tehnyt jumpsuitteja ja erilaisia paitoja. Itse ompelemalla ei juurikaan säästä, mutta ainakin saa juuri sellaisia kuoseja ja värejä, mitä haluaa, Niskala toteaa.

Pienelläkin palalla trikoota tai joustocollegea pääsee resorien kanssa alkuun. Verkkokaupoista etsitään modernia ja skandinaavista.

– Tykkään selkeistä ja graafisista kuoseista sekä Noshin joutsenkankaisesta puserosta, jota tyttö käyttääkin paljon. Vaatteissa olemme siirtymässä värikkäämpään suuntaan, sillä mustavalkoista ei voi pitää koko aikaa. Pidän väreistäkin, mutta mieluiten yksivärisistä kuoseista. Olen käyttänyt Noshin, PaaPiin ja Hanhelin kivoja ja laadukkaita kankaita. Ne ovat luomupuuvillaa, jolloin niissä ei ole lapsille mitään ylimääräistä.

Kaavoja ompeluun löytyy kirjoista ja lehdistä. Niitä on saatavilla myös ilmaiseksi.

– Ottobre-lehti on hyvä ja heillä on myös aikuisille kaavoja. Jujunalta löytyy kiva kaava jumpsuitille. Pipoja ja pantoja teen omien ideoiden pohjalta, ne syntyvät kokeilemalla. Noshilla on ilmaiskaavoja netissä, luettelee Niskala ja kertoo, että tulostetut kaavat muistuttavat palapeliä.

Saumurilla ja ompelukoneella saa paljon aikaiseksi, kun malttaa harjoitella.

– Ihmiset uskaltavat kokeilla turhan vähän. Pitäisi kokeilla rohkeasti, vain tekemällä oppii. Ensimmäiset pipot saavat näyttää juuri siltä, että ne ovat ensimmäisiä harjoituksia, hymyilee Niskala.

Jutun on kirjoittanut Teresa Sjönberg.


Jätä kommentti

Please note, comments must be approved before they are published